ZADZWOŃ DO NAS - 12 352 25 25

Żywienie w przebiegu raka wątroby

Aktualnie rak wątroby to piąty najczęściej występujący nowotwór na świecie. Niestety jego rozpoznanie, wciąż wiąże się z wysoką śmiertelnością. Najczęstszym rodzajem jest rak wątrobowokomórkowy (HCC, hepatocellular carcinoma), który stanowi około 70–90% przypadków pierwotnego raka wątroby.
U większości pacjentów, u których zdiagnozowana zostanie choroba nowotworowa wątroby, chorobę poprzedza marskość tego narządu. Wśród żywieniowych czynników czynników ryzyka nowotworu wątroby  wyróżnia się: spożycie alkoholu alkoholu, czerwonego mięsa, zanieczyszczenie żywności aflatoksynami (toksyny wytwarzane przez niektóre grzyby). Czynnikami ochronnymi są z kolei: śródziemnomorska przeciwzapalna dieta bogata w warzywa i owoce, wielonienasycone kwasy omega-3 oraz umiarkowana ilość czarnej kawy, wysokiej jakości.
Bardzo często pacjent z diagnozą raka wątroby wymaga holistycznego wsparcia wielu specjalistów. Strategia żywieniowa powinna obejmować głównie przeciwdziałanie niedożywieniu oraz dolegliwościom żołądkowo-jelitowym (szybkie uczucie pełności, biegunki, jadłowstręt, dolegliwości bólowe).
Jadłospis pacjenta z diagnozą raka wątroby powinien być ściśle dopasowany do stopnia wydolności tego narządu.
Według zaleceń ESPEN – pacjentom dedykuje się dietę lekkostrawną, wysokokaloryczną, bogatobiałkową, o charakterze immunomodulującym (przeciwzapalnym).
Często konieczna może być również podaż spersonalizowanej suplementacji np. potasu, cynku, magnezu, witamin z grupy B (np. tiaminy) oraz witaminy C czy doustnych suplementów pokarmowych (FSMP) typu „nutridrinki”.
Z reguły wsparcie leczenia raka wątroby wymaga dużego wsparcia ze strony dietetyka klinicznego. Często występujące objawy mogą być bardzo zróżnicowane, a model żywienia powinien być dopasowany do stanu zdrowia i odżywienia pacjenta, stopnia wydolności wątroby oraz towarzyszących objawów dodatkowych.

Skorzystaj z konsultacji u naszego dietetyka klinicznego mgr Dominiki Grońskiej: KLIKNIJ TUTAJ

 
Opracowanie: Dominika Grońska - dietetyk kliniczny

Kontakt

ul. Dworska 1B, 30-314 Kraków
[email protected]


Szpital Dworska - Kraków

Godziny otwarcia

Poniedziałek:
7:30 - 20:30
Wtorek:
7:30 - 20:30
Sroda:
7:30 - 20:30
Czwartek:
7:30 - 20:30
Piątek:
7:30 - 20:30
Sobota:
7:30 - 14:00
Niedziela:
nieczynne
lokalizacja parkingu

Parking koło Szpitala Dworska - wjazd od ulicy Bułhaka