SZYBKA REJESTRACJA ONLINE - W 3 KLIKNIĘCIACH, 24/7

Choroba Gravesa-Basedowa

Dieta w chorobach autoimmunologicznych – choroba Gravesa-Basedowa

Choroba Gravesa-Basedowa stanowi jedną z najczęstszych przyczyn nadczynności tarczycy. Jest to schorzenie autoimmunologiczne, w którym tarczyca wydziela tyroksynę i trójjodotyroninę w nadmiernych ilościach. W rezultacie występuje podwyższone stężenie hormonów w tkankach. Choroba Gravesa-Basedowa charakteryzuje się symetrycznym powiększeniem tarczycy, pojawia się także wole miąższowe. Pacjenci zgłaszają się najczęściej z objawami tyreotoksykozy, czyli zatrucia nadmiarem hormonów tarczycy. Do symptomów należą m. in. nadpobudliwość i nadmierne pocenie, charakterystyczny wytrzeszcz gałek ocznych, utrata masy ciała, tachykardia.

 

Umów wizytę teraz - do dietetyka przyjmującego w naszym szpitalu

mgr Karolina Dereń - spec. dietetyk


mgr Karolina Dereń - dietetyk, Kraków

 

Diagnoza

Diagnozowanie choroby rozpoczyna się od badań laboratoryjnych krwi, w których zauważalny będzie obniżony poziom TSH przy podwyższonym poziomie tyroksyny i trójjodotyroniny. Wykonuje się także badanie USG w celu poszukiwania guzków na tarczycy i rozpoznania ewentualnego stanu zapalnego. Leczenie nadczynności w chorobie Gravesa-Basedowa opiera się na przyjmowaniu tyreostatyków (leków hamujących wydzielanie hormonów tarczycy), terapii jodem radioaktywnym i usuwaniu gruczołu chirurgicznie.

Zalecenia dietetyczne

W nadczynności tarczycy dietę opiera się na zasadach zdrowego żywienia. Jej główną rolą jest złagodzenie dolegliwości, zapobieganie szybkiej utracie wagi oraz ograniczenie spożywania produktów, które wpływają negatywnie na samopoczucie pacjenta. Przy chorobie Gravesa-Basedowa występuje zwiększony metabolizm, dlatego dbanie o prawidłową masę ciała jest szczególnie istotne.

Należy zwrócić uwagę na zwiększenie podaży energii (średnio o 350-500 kcal) oraz spożycia białka (do ok. 90-100 g). Najlepsze źródło białka stanowią mięso kurczaka i indyka, ryby, wołowina, jaja oraz przetwory mleczne, pod warunkiem, że pacjent nie cierpi na nietolerancję laktozy. Jednocześnie trzeba unikać spożywania produktów o wysokim stopniu przetworzenia i niskiej wartości odżywczej. Produkty wysokoenergetyczne, które warto jeść to orzechy, nasiona, suszone owoce, oleje, awokado. Należy dostarczać organizmowi wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3, mających działanie przeciwzapalne. Można je znaleźć w takich produktach jak olej lniany i rzepakowy, oliwa z oliwek, orzechy włoskie, nasiona lnu, pestki dyni i słonecznika.

Węglowodany powinny stanowić większość wartości energetycznej diety. Sugerowanym ich źródłem są warzywa, owoce oraz pełnoziarniste produkty zbożowe, które zapewnią także obecność błonnika w diecie. Ponadto pacjenci powinni dostarczać organizmowi odpowiednią ilość witamin A, C oraz E, które są skutecznymi antyoksydantami. Znajdują się one w warzywach i owocach, olejach roślinnych, a witamina E także w orzechach i migdałach. Jednocześnie należy zwrócić uwagę na podaż wapnia i witaminy D. Nadczynność tarczycy może przyczyniać się do występowania osteoporozy, powodując zaburzenia gospodarki wapniowej. W diecie warto więc zawrzeć nabiał, białą fasolę, soję oraz ryby takie jak sardynki lub śledzie.

Zaleca się ograniczenie kofeiny, która dodatkowo pobudza organizm i może przyczynić się do zaburzenia rytmu serca, snu czy kłopotów z koncentracją. Warto spożywać pokarmy lekkostrawne - unikać smażenia czy grillowania. Alternatywą będzie duszenie lub gotowanie na parze. Należy zwrócić uwagę na podaż jodu. Nie powinna być zbyt duża, jest to bowiem pierwiastek, który w nadmiernej ilości przyczynia się do występowania nadczynności tarczycy. Produkty szczególnie bogate w jod, których najlepiej unikać, to np. wodorosty i algi. Należy także wystrzegać się potraw wzdymających, w tym produktów takich jak kapusta, groch, bób.

Źródła:

  • Szczepańska E., Gietka-Czernel M., Jastrzębska H., Trudności w leczeniu choroby Gravesa-Basedowa, Postępy Nauk Medycznych 2017, t. XXX, nr 12, s. 683-688.
  • Tuchendler P., Zdrojewicz Z., Dieta w chorobach tarczycy, Medycyna Rodzinna 2017, t. 20, nr 4, s. 299-303.
  • Pastusiak K., Michałowska J., Bogdański P., Postępowanie dietetyczne w chorobach tarczycy, Forum Zaburzeń Metabolicznych 2017, t. 8, nr 4, s. 155-160.

Spis treści

Kontakt

ul. Dworska 1B, 30-314 Kraków
[email protected]


Szpital Dworska - Kraków

Godziny otwarcia

Poniedziałek:
7:30 - 20:30
Wtorek:
7:30 - 20:30
Sroda:
7:30 - 20:30
Czwartek:
7:30 - 20:30
Piątek:
7:30 - 20:30
Sobota:
7:30 - 14:00
Niedziela:
nieczynne
lokalizacja parkingu

Parking koło Szpitala Dworska - wjazd od ulicy Bułhaka